10 jaar Ambientblog: Rope To The Sky

Tien jaar geleden start Utrechter Peter van Cooten zijn Ambientblog, waar hij op toegewijde wijze goed geschreven Engelstalige recensies plaatst van “ambient” releases, zowel digitale als fysieke. Tussen aanhalingstekens, want ook neoklassiek, industrial, experimentele muziek, drones, soundscapes, jazz, wereldmuziek en andere vormen die binnen de (denkbeeldige) ambientkaders passen komen aan bod. Daarnaast brengt hij met enige regelmaat prachtige mixen uit, 55 om precies te zijn, van hetgeen hij besproken dan wel gehoord heeft. Dit alles heeft ertoe geleid dat hij inmiddels op nationaal en internationaal gebied een begrip is geworden en een ware autoriteit en goeroe in het brede landschap van de ambient. Ook ik geniet er al jaren van en ontdek er met enige regelmaat nieuwe artiesten. Als een archeoloog graaft hij onvermoeid schatten op, die hij graag onbaatzuchtig deelt met de wereld. Om zijn expertise, smaak en oordeel kan je, ook als subjectivistische luisteraar, niet heen. Veel schaft hij zelf aan, waaruit de liefde voor de muziek maar eens te meer blijkt.

ambientblog-ropetotheskyVoor zijn 10 jarig jubileum wil Peter, mede aangespoord door klasbak Michel Banabila, aanvankelijk een op een cd passende mix maken van exclusief materiaal, maar vanwege het overweldigende aanbod en het enthousiasme van alle participerende artiesten loopt dat een tikkeltje uit de hand. Het geboden materiaal is dusdanig goed en veel, dat hij besluit dat ook de losse tracks gehoord moeten worden. Om de liefhebbers van zowel het digitale als fysieke medium tegemoet te komen bedenkt hij een andere optie: een digitale via bandcamp verkrijgbare en een op credit card formaat fysieke usb release met de titel Rope To The Sky. Hierop krijg je de geplande jubileummix van ruim 2 uur, maar ook de oorspronkelijke 35 tracks die na bijna 6 uur finishen. Als extra krijg je nog zijn 55 mixen en 30 bonustracks cadeau. In totaal heb je het dan over zo’n 60 uur (!) aan muziek. Ik bedoel maar. Wie wil er nog bitterballen, stokjes met kaas-zilveruitjes-leverworst-augurk of champagne als je dit kunt krijgen? Juist, niemand! Ik ga hier niet alle namen oplepelen, want daarvoor is onderstaande link veelzeggend genoeg, maar het is een indrukwekkend internationaal geheel geworden. En na 25 jaar als recensent met ruim 15000 recensies kan ik toch stellen dat dit één van de meest belangwekkende compilaties is in jaren. Het kleinood van deze credit card release mag een nieuw Nederlands woord grootnood dragen. Klein in omvang, maar groot(s) door de caleidoscopische inhoud. Van harte gefeliciteerd Peter met deze immense mijlpaal en nog vele jaren (ook uit eigen en eenieders belang) gewenst!

PS: Kijk ook eens rond in zijn webshop, waar hij interessante tweedehandse en nieuwe releases verkoopt tegen uiterst acceptabele prijzen.

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.