NNM is een serie waarin we nieuwe muziek van Nederlandse artiesten bespreken.
Machinefabriek – Stillness Soundtracks II (cd, Glacial Movements)
Over het nu al legendarische Nederlandse project Machinefabriek van de uit Apeldoorn afkomstige en inmiddels al jaren in Rotterdam woonachtige muzikant Rutger Zuydervelt hoef ik natuurlijk niets meer te vertellen. Niet dat hij naast dit project ook onder zijn eigen naam muziek uitbrengt en tevens met groepen als CMMK, Piiptsjilling, DNMF, Shivers, Cloud Ensemble en FEAN of dat hij daarnaast werkt met vele muzikanten/groepen waaronder Michel Banabila, Dirk Serries, René Aquarius, Gareth Davis, Mariska Baars, Roel Meelkop, Wouter Van Veldhoven, Steven Hess, Bill Seaman, Freiband, Leo Fabriek, Peter Broderick, Tim Catlin, Stephen Vitiello, Jaap Blonk, Anne Bakker, Orphax, Aaron Martin, Celer, Nils Frahm, Philippe Petit en ga zo maar door. Ook niet dat hij sinds 2004 op uiterst veelzijdige wijze experimentele muziek naar buiten brengt, die uiteenloopt van ambient en drones tot neoklassiek, noise en filmmuziek, waarbij hij een gigantisch hoge productie feilloos weet te koppelen aan kwalitatief hoogwaardige muziek, die zowel in eigen beheer als op talloze klasse labels wordt uitgebracht. Om nog maar te zwijgen over het feit dat je zijn discografie vanaf de maan kunt zien. Mooi dat ik dat allemaal niet meer hoef te vertellen en ik me gewoon kan richten op zijn nieuwe cd Stillness Soundtracks II.
De cd is uitgebracht op het Italiaanse, prestigieuze label Glacial Movements, dat gerund wordt door muzikant Alessandro Tedeschi van de groepen Netherworld en Liquid Ghosts. Dit label heeft een helder en ijzige filosofie:
Places that man has forgotten…icy landscapes…fields of flowers covered eternally with ice… Icebergs colliding amongst themselves.
Het label is opgericht om dit soort beelden vertaald naar muziek uit te brengen, hetgeen inmiddels een indrukwekkende discografie heeft opgeleverd. Uiteenlopende artiesten als Rapoon, Aidan Baker, Lull, Murcof, Oophoi, Francisco López, Bvdub, Loscil, Pjusk, Retina.it, Paul Schütze, Philippe Petit, Chihei Hatakeyama, Dirk Serries, Celer en ook Netherworld vind je er terug en allen maken ze ijskoud het verschil. In 2014 brengt Machinefabriek er de cd Stillness Soundtracks uit, waarbij de muziek soundtracks vormen voor een serie cineastische landschappen gemaakt door de Rotterdamse kunstenares, ontdekkingsreizigster, ontwerpster en fotografe Esther Kokmeijer in het Arctisch gebied (vooral Groenland) en Antarctica. De beelden zijn zonder muziek al wonderschoon en vice versa. Beide hebben elkaar niet per se nodig, maar tillen het samen wel naar een ander niveau. Ik waardeer het enorm als soundtracks aansluiten op de beelden, maar compleet op zichzelf kunnen staan. Zuydervelt beheerst ook die kunst als geen ander.
Op de nieuwe cd Stillness Soundtracks II gaat Machinefabriek verder met het scheppen van soundtracks voor het beeldmateriaal van Esther Kokmeijer. De cd bevat 5 tracks, die samen een goede 35 minuten duren. Ditmaal zijn de verstilde beelden enkel afkomstig uit Antarctica, die tussen 2014 en 2017 door Kokmeijer geschoten zijn. En zoals het ijs geleidelijk over elkaar schuift, wisselt de muziek ook op een langzaam glijdende schaal van karakter. De kruisbestuiving hier van neoklassiek, drones en ambient is enerzijds isolationistisch en koud, maar anderzijds ook hartverwarmend mooi. Alles staat in het teken van de kou, al wikkelt de muziek zich als een warme deken om je heen. Ook in het boekje vind je werkelijk schitterende foto’s terug van de ijs- en sneeuwlandschappen, die je niet koud zullen laten. De muziek staat wederom ook los van de beelden als een iglo overeind. Ik denk dat liefhebbers van Thomas Köner, Netherworld, Biosphere, Svarte Greiner, Jacaszek, Olan Mill en Ben Frost (hihi) hier gewoonweg van zullen smelten. Het is dan kennelijk ook een ijskoud kunstje voor Zuydervelt geworden om hier wederom een meesterwerk van te maken.