Een prima jaar voor muziek, is er niets nieuws dan is er tenslotte al lang nog iets ouds wat ik nog niet ken. Al zouden alle muzikanten vandaag stoppen met nieuwe dingen maken, er is genoeg om nog jaren vooruit te kunnen. Hierbij een persoonlijk, subjectivistisch overzicht van opmerkelijke releases van 2008.
Albums top 5:
1. De Jeugd van Tegenwoordig De Machine
Tja, sorry, ze komen nu eenmaal harder dan in m'n allerhardste dromen. De elekro-funk van Bas Bron en de flow van het trio, ze zijn aan! Zelfs zonder de hilarische teksten zou het gewoon erg goed zijn.
2. Farmers Market Surfin' USSR
Nog meer humor die ook écht goed is. Waar bij labelbaas Mike Patton de laatste paar jaar de ironie mij behoorlijk is gaan tegenstaan, is Farmers Market gewoon een bonk onvoorwaardelijk spelplezier. Ze racen met hulp van clarinetcrack Philip Simeonov door een ratjetoe van Bulgaarse thema's, een Azeri uitstapje naar Baku en terug naar James Bond-thema's via de Amerikaanse railroad naar een Zweeds songfestival liedje etcetera, etcetera. Gewiekst, virtuoos en onweerstaanbaar.
3. ﻳﺎﺭا – ﺇﻧﺖ ﻣﻨﹼﻲ
Het tienermeisje van Hiram komt uit het wilde westen, het meisje wat in deze metalhead huist uit het oosten. Yara's zwoele stem, luie timing, catchy liedjes in flitsende arrangementen en nog leuk om te zien ook. Ondanks dat de collectie liedjes wat rommeliger overkomt dan op het vorige album toch gewoon pop zoals pop hoort.
4. John Zorn/Secret Chiefs 3 Masada Book 2 – Book Of Angels, Volume 9: Xaphan
Toen Trey Spruance een maand curator was in Zorn's The Stone rende deze na het zien van het Secret Chiefs 3 optreden gelijk naar om z'n 'Book Of Angels' (een schoenendoos met ongeveer 300 thema's) te halen en voor Trey's neus neer te kwakken samen met een leuk budgetje voor de opnames. Simpel een paar deuntjes op de band kwakken zit er niet in, dus volledig loos op productioneel gebied, zeker vergeleken bij al die downtown improvisators die hooguit een dag in de studio zitten om een plaatje in te spelen. Daardoor weer eens veel later dan gepland (Book Of Souls anyone?), maar het wachten waard!
5. Den Saakaldte Øl, Mørke og Depresjon
Bier, duisternis en depressie, luidt de titel. Noren samen met de Zweed Kvarforth die meer projecten heeft dan ooit (Shining, Skitliv, een recent verschenen nieuwe versie van het al geniale Pain:Noise:March van Hjarnidaudi). Eigenzinnig door bijvoorbeeld toevoeging van trompet, maar door en door melancholisch met spierballen en Kvarforth voordracht gaat weer door merg en been.
Verder goede rock/metalreleases van:
Virus The Black Flux (riffs die klinken als Jordan Belson beelden, overtuigender dan ooit in al z'n dissonante glorie)
Praxis Profanation [Preparation for a Coming Darkness] (lag al een eeuwigheid op de plank en nu eindelijk via Japan verkrijgbaar, genoeg nieuwe fratsen om geen herhalingsoefening te zijn maar ook ouderwets lekker met opvallend veel vocalen. Laswell is gelukkig weer aan de beterende hand na een hersenvliesonsteking en volop bezig met een nieuwe Method Of Defiance m.m.v. Justin Broadrick en Wata van Boris!)
Enslaved Vertebrae (na twee goede, maar wel erg degelijke platen de echte knaller in de prog/metal stijl die op Below The Lights werd ingezet)
Trinacria Travel Now Journey Infinitely (voeg vrouwen toe aan een ruige metalband en het is gedaan met dromerig gedweep met seventies prog)
Urfaust Drei Rituale Jenseits des Kosmos (nieuwe, maar niet minder absurde wegen; waanzin van epische proporties)
Arkan Hilal (we staan aan de vooravond van een oriëntaalse metal golf en Arkan geven de aftrap na voorwerk van Orphaned Land, Melechesh en Nile)
Samothrace Life's Trade (lome Earth-groove gekoppeld aan Yob-psyche)
Asva What You Don't Know Is Frontier (zelfde opbouw als de vorige, maar een andere zangeres en een nog vreemder verloop)
The Puritan Lithium Gates (vervolg op Reverend Bizarre, een band die enigszins aan mij voorbij is gegaan, dit schreeuwt om een fix op dat gebied: monsterlijke riffs, bezwerende en onderkoelde vocalen, zeer indrukwekkend)
Meshuggah obZen (na steeds abstracter te zijn geworden weer een beetje terug naar Destroy Erase Improve en dat is ook wel weer eens lekker)
Darkspace Dark Space III (iets meer dynamiek dan voorheen, maar bepaald geen sellout)
Lifelover Konkurs (de titel is Zweeds voor bankroet en dan midden in de kredietcrisis muziek uitbrengen die er op uit is dat je pensioen geen issue meer is)
Cynic Traced In Air (wat mij betreft had de vocoder gebleven in plaats van die overspannen autotuner, maar hier is het minder storend dan bij het organische Æon Spoke, verder toch wel erg fraai ook door de betere songs)
Wereldse reissues:
1970’s Algerian Proto-Rai Underground (de voorloper van de raï lekker knoestig opgenomen)
Shadow Music Of Thailand (The Shadows waren erg populair van Japan tot Turkije en hier dus een heerlijke verzameling Thaise adoratie)
Bollywood Steel Guitar (zoals er hier platen werden volgestampt met hits op instrumenten als de Hammond deed men in India ook zoiets maar dan met bekende Bollywood hits en die dan op steel guitar: super!)
Rembetika 3: Vassilis Tsitsanis – 1936-1940, All the pre-war recordings of the most important figure in Greek Popular Music (5 cd's rondom de grote Tsitsanis die rembetika met een westers gevoel voor 'pop' (hoewel dat toen nog niet alszodanig bestond) wist te injecteren)
Peste Noire Mors Orbis Terrarum (collectie demo's had ik in de cassette uitgave gemist, maar dat was niet zo erg want m'n cassettedeck was ook net overleden, dus deze 2lp kwam als geroepen)
Ersen (een hele funky knakker deze Ersen, wah-guitar, zompige Moogs en elektro-bağlama op deze fraaie uitgave/collectie van hipsterlabel Finders Keepers, ook leuk niet-DJ's die niet enkel op zoek zijn naar coole breaks)
Barış Manço 2023 (Turkse 'heruitgaves' zien er niet uit en zijn rommelig, je mag blij zijn als alle nummers erop staan en de volgorde kun je helemaal vergeten, en dus moeten Duitsers het doen zoals het hoort met deze Türkprog klassieker: alle nummers in de juiste volgorde, alleen jammer van het gemakzuchtige zetwerk wat de westerse heruitgaves dan weer teistert)
Ananda Shankar Sā-Re-Gā Machān (+India Remembers Elvis), 2001 en Missing You (+A Musical Discovery of India) (eindelijk netjes heruitgegeven in het westen, zodat je je niet meer een breuk hoeft te zoeken op eBay waar je tegen de break-zoekers moet opbieden)
Manouchehr The Best Of… (de Iraanse ex-pats kunnen er helemaal wat van wat betreft slordig omgaan met de catalogus, en dat komt niet alleen door het clandestiene karakter van deze muziek in het thuisland. Manouchehr Sakaie heeft zo te zien zelf meegewerkt aan deze uitgave waardoor er nu in ieder geval eens een boekje met leuke foto's is bijgevoegd, hopelijk ziet hij wel wat van de centen die ik besteed heb aan deze 4-cd box, hij heeft ze verdiend)
Michel Chion Requiem (mooie vinyl heruitgave van een klassieker in de musique concrète)
Enore Zaffiri Musica Per Un Anno (geconstrueerd met de cycli van een jaar maar ondanks het theoretisch uitgangspunt luistert dit stuk uit 1968 opvallend lekker weg)
Avontuurlijk:
Portishead Third (een stuk minder makkelijk te behappen dan voorheen en ook minder leunend op samples die hun dienst al bewezen hebben in films)
Richard Pinhas + Merzbow Keio Line (Merzbow is aan vele mensen gekoppeld, maar zelden zo succesvol als aan Franse Frippfreak Richard Pinhas, die ook wel minder geslaagde relaties achter de rug heeft)
The Advisory Circle Other Channels (instant nostalgie aan tv die ik nooit zag, namelijk BBC in de jaren zeventig en tachtig)
Mats/Morgan Band Heat Beats Live (weer een live plaat met naast gebruikelijke hallucinatoire tripjazz ook wat meer traditionele klanken en als bonus een dvd van Morgan Ågren, en dat is een dvd van Morgan Ågren, want voornamelijk drumsolo's! En toch leuk, al is het in een go van anderhalf uur wel wat veel)
Eleanoora Rosenholm Älä kysy kuolleilta, he sanoivat (die Finse freakfolk van Fonal trok me ergens wel aan maar aan de andere kant wilde het niet vlotten, tot ik op de myspace pagina van Eleanoora Rosenholm werd gewezen, deze band klinkt ook heel anders dan ik had verwacht: Pram, Goblin, Bruno Nicolai, Broadcast en onweerstaanbaar poppy met een snufje Värttinä-folk)
Paavoharju Laulu laakson kukasta (dit was dan zo'n Fonal groep die meer tijd nodig had, Paavoharju bleef echter intrigeren en nu van lp ben ik dan eindelijk om)
John Zorn The Crucible (Die eerder aangehaalde ironie van Patton blijft aangelijnd door Zorn gelukkig achterwege en het resultaat is de meest melodieuze en rechttoe-rechtaan rocker van de Moonchild releases)
Box Studio 1 (live hevig van genoten, maar was er niet zeker van of dat later thuis ook zou werken… een volmondig 'ja' dus)
John Zorn/Medeski Martin & Wood Masada Book 2 – Book Of Angels Volume 11: Zaebos (laidback grooven, het is niet nieuws maar wel weer zeer effectief)
Nicholas Szczepanik A Stillness Rarely Seen (mooie subtiele en melancholische soundscape op een schattig 3" cd'tje)
Spectre Internal Dynasty (een meer oldschool benadering legt Spectre geen windeieren want het is zeker geen retro)
Heltah Skeltah D.I.R.T. (tja, het met zo'n stem als die van Rock "Da Rockness Monstah" kan het bijna niet meer mis gaan en die Alcatrazz sample is ook cool)
The Pentagram 1987 (geölied optreden, imposant vastgelegd, van de Turkse metalband)
Faxed Head From Coalinga to Osaka: Live in Japan 1995 (bij het eerste nummer ligt zanger McPatrick Head al uit z'n rolstoel, hilarisch trieste vertoning)
Striborg Journey Of A Misanthrope (leek een slecht idee, maar eigenlijk heeft het wel wat: veel bomen, wel heel veel bomen)
Van Oekel's Discohoek (van alles wat ik van de hele Wim T. extravaganza heb gezien is dit toch wel het grappigst)
Martijn Busink