Eigenlijk is er geen bal op de tv. Maar wel een leuk een-tweetje vind je in onze keurig afgeronde lijstjes uit het:
;
We luisterden naar: Ensemble Economique, The Eye Of Time, Howling Bells, Machinefabriek, Jim Putnam & Mickaël Mottet, The Ukrainians en Jean Grae. En gingen naar: Natural Snow Buildings.
Ensemble Economique – Melt Into Nothing (cd, Denovali)
Brian Pyle is een fijne muzikant die je terugvindt in bands als RV Paintings, Starving Weirdos en Ensemble Economique. Met die laatste groep debuteert hij in 2008 op Digitalis. Het geluid van zijn soloproject is dan nog een mix van abstracte elektronica, drones en en allerhande experimenten. Op de releases erna koerst hij meer richting de ambient, maar komen ook synthpop, progrock en experimentele muziek voorbij. Op de nieuwe cd Melt Into Nothing brengt hij voor eerst een meer melodieus geluid naar voren. Het is een mengelmoes van shoegaze, softnoise, droompop en experimenten, gestoken in die heerlijke 4ad-atmosfeer van vroeger en af en toe voorzien van dromerige zang. Ergens tussen The Sight Below, Slowdive, Halls, Oneohtrix Point Never, He Said en Modern English vind je de muziek van Pyle. Het is een gitzwart maar overdonderend mooie draaikolk waar dag en nacht één worden!
The Eye Of Time – Acoustic (cd, Denovali)
De Fransman Marc Euvrie is een klassiek getraind pianist en cellist. Toch zit hij met de bands Aussitôt Mort, Karysun en Sugartown Cabaret meer in de doommetal, hardcore en postrockhoek. In 2006 komt hij met zijn debuut als The Eye Of Time, de cd-r After Us, juist weer met mix van glitch, drum n bass, broken beats en experimenten aanzetten. Op de cd Jail (2010) lardeert hij dat met modern klassiek en dark ambient. Beide albums zijn door Denovali als dubbel cd samen uitgebracht. Nu volgt Acoustic, waarop Euvrie terugkeert naar zijn roots. Hij werkt hier namelijk alleen met piano en cello, die dikwijls tegelijk te horen zijn. Het zijn uiterst intieme en bovenal droefgeestige composities. De muziek doet wisselend denken aan die van Les Fragments De La Nuit, David Darling, Yann Tiersen, Max Richter en Michael Nyman. Bezielende, bezinnende pracht!
Howling Bells – Heartstrings (cd, Birthday Records)
Howling Bells is het in Engeland gevestigde Australische combo, dat sinds 2006 al drie geweldige albums heeft afgeleverd vol duistere indierock aangevuld met shoegaze en new wave. En dat alles wordt aaneengeregen door die heerlijk bitterzoete zang van Juanita Stein. Op hun laatste album The Loudest Engine uit 2011 vertonen ze een klein dipje, al blijft de muziek van een meer dan voldoende niveau. Ze presenteren nu hun vierde cd Heartstrings waarop ze rauwer klinken dan voorheen. En misschien ook wel beter dan ooit. De shoegaze en droefgeestige tonen nemen daarbij iets meer de overhand. Ze klinken als een geweldige kruisbestuiving van My Bloody Valentine, Snowpony, The Breeders, Cocteau Twins, Nick Cave, Throwing Muses, Lush, Magnapop en Warpaint. De tien nummers finishen al na ruim 31 minuten, maar ze brengen daarvoor wel erg veel lekkers in de plaats. Het is allemaal dreigender en meeslepender geworden. Howling Bells is helemaal terug met een geweldige sound!
Machinefabriek – Stay Tuned (cd, Baskaru)
Machinefabriek is het inmiddels legendarische project van Rutger Zuydervelt. Eigenlijk is het meer een instituut voor de betere experimentele muziek, want je kan van hem werkelijk van alles verwachten. Het is niet zozeer een kenmerkende sounds die hem typeren, maar veeleer de ongelooflijke variatie binnen het elektronische en experimentele spectrum. Het is één van de weinig
e artiesten die topkwaliteit en kwantiteit blijft leveren, zonder dat je precies kunt duiden wat precies de Machinefabriek sound is, hetgeen elke release verrassend en spannend maakt. Een bewijs voor dit alles is toch wel weer zijn nieuwste werk Stay Tuned. Dit is één lange track van 50 minuten waarop zo’n 150 (van Peter Broderick, Julia Kent, Michel Banabila, Erik Skodvin en Bird tot Aidan Baker, Greg Haines, Alicia Merz en Rebekka Karijord), veelal bekende artiesten meewerken, die allen de A toon mogen spelen op hun instrument. Dit combineert Zuydervelt tot één lange compositie, die heel veel weg heeft van die gigantische gitaarorkestraties van Glenn Branca. Alleen zit dit dan net meer in ambient en drone hoek. Op bandcamp vind je de volledige, imponerende gastenlijst waarover Zuydervelt mag beschikken. Het levert hoe dan ook een overdonderend geheel op, dat je hieronder in z’n geheel kunt bewonderen. Een luisteravontuur dat z’n gelijke nog moet ontmoeten. Wat is Machinefabriek toch een ongrijpbare heerlijkheid in de hedendaagse muziek.
Jim Putnam & Mickaël Mottet – Jim Putnam & Mickaël Mottet (cd, We Are Unique! Records)
Als de Radar Brothers in 2008 door Frankrijk toeren ontmoeten ze ook de Franse groep Angil & The Hiddentracks. Beide zangers uit die bands besluiten samen een album op te nemen. Jim Putnam en Mickaël Mottet presenteren nu hun gelijknamige debuut. De nummers van Jim worden door Mickaël gezongen en omgekeerd. Ze voorzien hun songs van uiteenlopende instrumenten en worden daarbij her en der geholpen door hun bandleden. Het levert een speels en melancholisch geheel op, dat de ene keer de indierock van hun eigen bands opzoekt, maar ook de psychedelische pop van Roger Waters en de sombermanrock van Smog herbergt. Hoewel ik denk dat een album als deze niet snel opvallen, bevat deze muziek die de middelmaat ver ontstijgt. Prachtnummers als “Concert Of Everthing” , “Ethnology Is A White Man Thing” en “That Other Song” zijn al helemaal van een bijzondere klasse. Een verrassend sterk album!
Luister Online:
Jim Putnam & Mickaël Mottet
The Ukrainians – Revolutsiya-Songs About Revolution (cdep, Zirka)
The Ukrainians is sinds 1990 het project van ex-Wedding Present lid Peter Solowka, een in de UK woonachtige Oekraïense muzikant. Ze maken veelal lekker tegendraadse, punkachtige muziek met Oekraïense zang en vele folkelementen. Ook brengen ze heel veel punkklassiekers in hun eigen taal ten gehore. Hun laatste album Diaspora stamt alweer uit 2009. Maar de situatie in het voormalige thuisland schreeuwt om een reactie. Dat komt in de vorm van deze nieuwe epee. Hierop staat één nummer (“How Many Revolutions?”) van hun laatste album. De andere 3 zijn nieuw, waarbij titels als “Betrayal”, “Evolution” en “Europe’s Newest Child” veelzeggend zijn. De muziek in eerste twee nummers een vervolg op hun vorige werk aan. “Evolution” is een haast gothic ebm nummer geworden dat eerder richting Elijah’s Mantle, Frontline Assembly en Will koerst. Dat met de Oekraïense input maakt dit tot een grote verrassing op de epee. Het slotnummer “Europe’s Newest Child” sluit daarop aan en heeft zelfs Depeche Mode achtige trekjes. De rest is van vertrouwd niveau. Grote klasse!
Natural Snow Buildings @ KNG56, Utrecht
Ik ben in heel wat pijpenlades geweest maar KNG56 slaat alles, het is namelijk de kelder van een woonhuis. Zittend op het kunstgras geniet een select gezelschap van de drones van het Franse duo Natural Snow Buildings. Met twee gitaren, e-bow (maar ook kort een analoge strijkstok) en een stel pedalen worden de drones van verschillende intensiteit opgebouwd. Helemaal aan ’t einde, als een deel van het publiek al is vertrokken komt toch die folk nog even naar voren. De laatste zin is nog niet gezongen en Mehdi bedankt haastig om snel zijn apparatuur uit te zetten. Een opvallend gejaagd einde van een optreden wat vooral om trage en lange lijnen waar de sfeer van dromerig tot dreigend varieert. Maar mooi was het zeker.
Jean Grae Gotham Down Deluxe (en de rest van de discografie)
Ik zit weer een beetje in de Amerikaans hip hop te spitten. Naast Chaundon is Jean Grae een leuke recente vondst. Een uitstekende rapper die op oudere albums vooral op de old school haar persoonlijke ontboezemingen spitte. Dat was al best de moeite waard maar ik kwam erop door een Youtubeclip van Sean Price die vrouwelijke MC’s niet voelt, maar door de comments ging ik dus wel naar Grae’s recentste album Gotham Down Deluxe luisteren. Dat is een aanzienlijk experimentelere affaire die haar ook prima past, want ze is alles behalve doordeweeks. Toffe MC en een bijzondere artiest. Vandaag verscheen bovendien een nieuwe EP genaamd That’s Not How You Do That: An Instructional Album For Adults op Bandcamp, waar het experiment wederom voorop staat.