We worden wereldkampioen, we worden wereldkampioen, we worden wereldkampioen, we worden wereldkampioen, we worden wereldkampioen, we worden wereldkampioen, we worden wereldkampioen, we….ehm sorry, hier onze lijstjes uit het:
We luisterden naar: Susanne Sundfør, Peg Simone, Rameses III, DAAU, Various Artists – Long Division With Remainders, Hint, Janelle Monáe, Şövkət Ələkbərova, Στέλιος Καζαντζίδης, The Blood Of Heroes, Преслава, عباس قادری, Yüksel Özkasap, Katalin & KristiYana, Foreigner en Copilul de Aur.
Susanne Sundfør – The Brothel (cd, EMI)
Op het tweede of eigenlijk derde (de eerste 2 bevatten dezelfde nummers, maar zijn totaal verschillend uitgevoerd) album van de enigmatische Noorse zangeres Susanne Sundfør. Ze werkt hierop één op één samen met multi-instrumentalist Lars Horntveth (gitaren, klarinet, vibrafoon, marimba, synthesizers, percussie, waterharp, piano, drumprogrammering) van Jaga Jazzist, die het album ook heeft geproduceerd. Helge Sten (Deathprod, ex-Motorpsycho) staat daarbij dikwijls aan de opnameknoppen. Zelf gaat ze gewapend met piano, synthesizers, vibrafoon, klokkenspel, marimba en sansula (soort duimpiano). Maar haar allersterkste wapen is toch vooral haar stem. Daarmee kan ze op indrukwekkende wijze alle kanten, van bezwerend, raar en jazzy tot poppy en klassiek. Ze wordt verder bijgestaan door 5 strijkers, toetsenist Morten Qvenild (Susanna And The Magical Orchestra, In The Country), trombonist Erik Johannessen (Jaga Jazzist), drummer Gard Nilssen (Puma, Bushman’s Revenge) en nog wat gasten. Ook al is de jonge zangeres tamelijk onbekend, haar talent en ambitie is er niet minder om. Ze pakt het groots aan. Het is een mengelmoes van jazz, klassiek, singer-songwritermuziek, pop, filmmuziek en elektro met uptempo beats en al. Alles is tot in de puntjes verzorgd zowel qua arrangementen als instrumentale invulling. Maar al zou er alleen iemand met schuim om zijn mond op een triangeltje aan het rammen zijn, met haar stem klinkt alles goddelijk. Onderstaande track licht helaas slechts een tipje van de sluier op, want ze komt ergens uit tussen Radiohead, Soap & Skin, Kate Bush, Susanna, Jaga Jazzist, CocoRosie, Jenny Hval, Hanne Hukkelberg en The Knife. Van opzwepende overweldigende tot ingetogen, diep echoënde betoverende pracht. Dit is een groots werk van een nieuwe ster.
Luister Online:
The Brothel
Peg Simone – Secrets From The Storm (cd, Radium/Table Of The Elements)
Peg Simone timmert nu al flink wat jaren aan de weg met haar rauwe mix van blues, Americana, rock, singer-songwriter en licht experimentele muziek. Na diverse in eigen beheer uitgebrachte cd’s komt ze nu op het sublabel Radium van Table Of The Elements. En daar past ze prima met haar verhalende en buiten de geijkte paden tredende muziek. Haar robuuste sound maakt wel steeds een behoorlijke indruk. Ze komt ergens uit tussen Come, Patti Smith, Mazzy Star, Lou Reed & John Cale en Jonathan Kane. Grote klasse, kan je gerust stellen.
Luister Online bij Myspace:
Boilermakers
Luister Online:
Oh Holy Night
Rameses III – For José María (mcd, Under The Spire)
Kleine labels weten af en toe het beste naar boven te halen bij artiesten. Zo herbergt het microlabel Under The Spire uiteenlopende artiesten die er hoogwaardig werk hebben uitgebracht. Voor het Londense drietal Spencer Grady (gitaar, noises), Steve Lewis (gitaar, percussie) en Daniel Freeman (keyboards) is dat niet anders. Ze creëren met enige regelmaat sfeervolle klanklandschappen, die tot doel hebben de tijd even stil te zetten. Dat hebben ze zelden op zo’n fraaie wijze gedaan als op deze mini. Slechts één soundscape van 17,5 minuut, maar wat voor één. Ambient- en celloklanken gaan vergezeld van piano en stem(flarden). Het is een combinatie van Richard Skelton, Stars Of The Lid, Helios, Celer en Robin Guthrie. Onbeschrijflijk mooi!
Luister Online bij Soundcloud:
For José María (snipper)
Die Anarchistische Abendunterhaltung (DAAU) - The Shepherd’s Dream (cd, Radical Duke)
Op hun officieel zesde full-length is het weer vooral een klassieke aangelegenheid bij het Belgische viertal. Vijf lange stukken voor klarinet, cello, contrabas en accordeon. Deze zijn wel van een heel bijzondere filmische pracht, waardoor ze je moeiteloos meesleuren op hun nachtelijke trip vol melancholische taferelen. De cd zit dan ook nog eens verpakt in een fraai houten kistje. Wat wil een mens nog meer?
Luister Online:
Out Of The Woods (klik op Audio/Album en dan op de desbetreffende track)
Various Artists – Long Division With Remainders (4cd, Front & Follow)
Hoewel het idee van “14 versies van dezelfde epee” me nog niet helemaal duidelijk is, is deze 4cd-box in alle opzichten de moeite waard. Volgens mij hebben Front & Follow labelbaas Justin Watson en met zijn vrouw en artieste Helen Watson het basismateriaal geleverd waarmee de artiesten aan de slag konden gaan. Hoe dan ook leveren naast Helen Watson ook Sone Institute, BLK w/Bear, Cats Against The Bomb, Isnaj Dunui, Barnaby Oliver, Ken Peel, The Abominable Mr. Tinker, Volume=Colour, Susan Hawkins, The Truth About Frank, Spool Ensemble, Tagcloud en Leyland Kirby elk 4 exclusieve tracks. Het is het crème de la crème van de hedendaagse experimentele elektronica, die je zowel kunt downloaden als aanschaffen in een fraaie 4cd-box. 52 tracks en bijna 4 uur muziek. Dit ongelooflijke project schijnt ook in de toekomst door te gaan. Ik ben meer dan benieuwd.
Download/Luister:
Various Artists – Long Division With Remainders
Hint – 93-99 (2cd, Jarring Effects)
Het enige dat ik van de Franse duo Hint heb, naar mijn bescheiden mening één van de beste Franse noisebands ooit, zijn de cd’s dys- en Wu-Wei, de rest is niet of nauwelijks verkrijgbaar. Geniaal hoe ze Oosterse (stem)samples mixen in hu
n lawaaiige sound vol gitaren, zang, samples, piano, bas, sax, fluit en trompet. Soms neigde het zelfs richting Godflesh of Unsane, maar meestal blijven ze sfeervoller, rustiger en mysterieuzer. Dat komt voor een groot deel door het uitstekende gebruik van samples. Op de dubbel cd 93-99 is een overzicht te vinden van al hun werk. Ok, er zitten voor mij dan enkele nummers tussen die ik al heb, maar het merendeel niet. Werk van het debuut 100% White Puzzle bijvoorbeeld, of hun vele compilatiebijdragen, samenwerkingsprojecten en singles. Onlangs zijn ze weer op tournee gegaan met de band Hint vs EZ3kiel, met enkel oude Hint nummers op het programma. De fans van de betere noise en deze groep worden denk ik blijer van dit geweldige overzicht.
Luister Online bij Myspace:
Mr Investigator / Eyes In Axis / Flexible / Lady Of Pain / The Process
Luister/Kijk op YouTube:
Second Hand
Laat ik gewoon eens mijn Last.fm top 10 van afgelopen week doen, met meer plaatjes dan praatjes.
1 Janelle Monáe (38)
Avontuurlijke pop uit de hiphop-hoek. Zo op het eerste gehoor doet het wat denken aan Prince en Thomas Dolby in hun wat meer ambitieuze buien. En natuurlijk ook wel aan Outkast, waar 't geloof ik iets mee te maken heeft. Ik moet me nog inlezen, maar 'fresh' is het.
2 Şövkət Ələkbərova (15)
Geïnspireerd door een plotseling enorm Youtube-aanbod van de Azerbeidzjaanse nachtegaal. Prachtige clips ook, zoals dit liedje wat 'Mijn bloem' heet, uitgevoerd in een bloemenveld in een bloemenjurk.
3 Στέλιος Καζαντζίδης (13)
Tja, met die hitte misstaat een lekker potje 'laïkó' niet en Stelios is toch wel een van de allerbeste in dat genre.
4 The Blood Of Heroes (11)
Justin Broadrick, Bill Laswell, Submerged, Dr. Israel, redelijk voorspelbaar wat eruit komt (heavy breakbeats, dub, industrial), maar wel goed.
5 Преслава (9)
De 'chalga' van bijvoorbeeld deze "Tietenmie" is ook wel een geschikte soundtrack voor de zomer.
6 عباس قادری (8)
Perzische charmezanger Abbas Ghaderi is een koddige verschijning en heeft een mooie snik in z'n stem.
7 Yüksel Özkasap (7)
Meer groovy seventies Arabesk uit de Türküola archieven.
8 Katalin & KristiYana (6)
Truttige tekst (afgaande op de titel) over dat zijn vrouw (die van Katalin blijkbaar) de beste is op een onweerstaanbare cembalomgroove. Die 6 plays zijn allemaal dit ene nummer.
9 Foreigner (5)
Het origineel van Break It Up maar eens opgezocht, geïnspireerd door de AOR van de Bulgaarse groep
FSB die me deed denken aan Jorns versie. Niet mis, al vind ik deze liveversie nog beter dan de studioversie op 4.9 Copilul de Aur (5)
Vliegende bananen bij Foreigner, bij de 'zoon van goud' in deze clip gebeuren ook vreemde dingen. Wat draait daar aan 't spit? Wat doet ie daar ineens in dat onbestemde, computergerenderde decor? Wel een lekker nummer.