Het schaduwkabinet: week 21 – 2012

Robert M gedraagt zich een beetje als de groep waar hij op valt. Veel meer volwassen maar wel spetterend zijn onze lijstjes uit het:
Schaduwkabinet

We luisterden naar: Beach House, Gargle, Grinderman, My Bloody Valentine, Talk Talk, Die Urpf Lanze, Kosmische Keuterboeren, Zashiki Warashi, De La Soul, Lightships, V/A- Harmony, Melody And Style: Lovers Rock And Rare Groove In The UK 1975-92 Part 1 & 2, Aidonia en Konshens. En gingen naar: 20 JAAR GONZO (CIRCUS).


JANWILLEMBROEK
 

Bloom-cdBeach House – Bloom (cd, Sub Pop)
Vierde album alweer van dit droompop duo. De vorige cd kwam ik niet echt in. Op deze nieuwe is het weer helemaal raak. Heerlijk zomerzwoele, mysterieuze droompop, waarbij de wave elementen voor de afkoeling zorgen. Alles is tevens ondergedompeld in een lekker melancholische atmosfeer, waar soms oude 4ad tijden weer herleven. De groep is in hun bijna 6 jaar bestaan uitgegroeid tot een vaste waarde in het alternatieve poplandschap.

Gargle-gitg300Gargle – Glow In The Gloom (cd, Fluttery)
Dit is weer zo’n tegen de post-rock aanleunende groep op het Fluttery label, die je gelijk van de sokken weet te blazen met kippenvel opwekkende, emotionele muziek. Het duo uit Japan combineert post-rock met ambient, glitch en neoklassiek tot expressieve hybriden. Veel van de instrumentale nummers is dan ook behoorlijk filmisch. De elektronica, accordeon, piano en gitaren van de twee worden door gasten op viool en contrabas fraai ondersteund. Alsof je van Aube via Ennio Morricone bij Stars Of The Lid en Mono uitkomt. Aan de grond nagelende pracht!
Luister Online bij Bandcamp:
Glow In The Gloom (album)

Grinderman-2rmxGrinderman – 2 RMX (cd, Mute)
Nick Cave en de zijnen hebben Grinderman tijdelijk in het leven geroepen voor de meer harde muziek. Dit sluiten ze na 2 albums nu af met een remix cd. Nu lijkt de muziek van Grinderman misschien niet voor veel interpretatie vatbaar, maar toch weten de betrokkene er een behoorlijk uiteenlopend en vooral ook fijn geheel van te maken. Een prima afsluiter van een uitstekend tijdelijk project. Hieronder is alles te beluisteren.
Luister Online bij Soundcloud:
Super Heathen Child (with Fripp)
Worm Tamer (A Place To Bury Strangers Remix),br> Bellringer Blues (Nick Zinner Remix)
Hyper Worm Tamer (with UNKLE),br> Mickey Bloody Mouse (Joshua Homme Remix)
When My Baby Comes (Cat’s Eyes with Luke Tristram)
Palaces Of Montezuma (Barry Adamson Remix)
Evil (Silver Alert Remix feat. Matt Berninger)
When My Baby Comes (Sixtoes Remix)
Heathen Child (Andrew Weatherall Remix)
Evil (The Michael Cliffe House Remix)
First Evil

My_Bloody_Valentine_-_EPs_1988-1991My Bloody Valentine – EP’s 1988 – 1991 (2cd, Sony)
Nog altijd staat My Bloody Valentine in de boeken als één van de grondleggers van het shoegaze genre, al heb ik altijd gevonden dat een band als Slowdive hierin een groter aandeel heeft. MBV heeft namelijk ook dikwijls een behoorlijk stevig en spacy geluid. Twee van hun sleutelalbums Isn’t Anything en Loveless worden nu als heruitgegeven, beide met een extra schijf. Er is onlangs ook weer een interview geweest met frontman Kevin Shields die nog steeds volhoudt dat er een nieuw album uit gaat komen (21 jaar kwam het laatste MBV album uit). Naast die 2 albums verschijnen nu ook alle epees gebundeld op 2 cd’s, wat miss
chien interessanter is. Hierop staan naast hun grootse epees You Made Me Realise, Feed Me With Your Kiss, Glider en Tremolo ook 4 lastig verkrijgbare tracks en zo waar 3 nieuwe nummers. Die laatste zijn snoeihard en wellicht een voorbode van de muziek die ooit nog verschijnen zal? Hoe dan ook is dit een monumentaal overzicht.

Talktalk-liveTalk Talk – Live In Spain 1986 (2cd, Immortal)
Het aantal live albums in mijn collectie is behoorlijk beperkt. Ik ga liever naar een concert een koop het graagst studio albums. Maar als het gaat om één van de meest invloedrijke bands ooit, een band waarvan ik het echt jammer vind dat ze uit elkaar zijn. Aan de andere kant besef ik terdege dat ze alles uit hun geluid gehaald hebben. Van een uitstekende synthpop groep zijn ze uitgegroeid tot de formatie die de onovertroffen blauwdruk heeft gelegd van veel post-rock erna. Neemt niet weg dat hun tussenliggende, meer popgerichte albums er ook mogen wezen. In de tijd dat ze The Colour Of Spring (1986) hebben uitgebracht treden ze onder meer op in Spanje. De registratie daarvan is nu op dubbelcd verschenen. De kwaliteit is niet wereldschokkend, maar iets “nieuws” van mijn helden is toch een klein vreugdesprongetje waard.


JUSTIN
 

Die Urpf Lanze – He Will Drink The Milk Of A Thousand Mothers (tape, Sad Coven)
Kosmische Keuterboeren – The Waiting Grounds (tape, Sad Coven)
Zashiki Warashi – The Ghosts Of 131th Street (tape, Sad Coven)
Drie cassettes van een nieuw Belgisch label, kleinschalig maar zeker qua layout professioneel uitgevoerd. De eerste is een registratie van een concert van Die Urpf Lanze, ook wel Wouter Vanhaelemeesch die we kennen van zijn artwork en het audioMER label. Primitieve improvisatieklanken op een wat klinkt als een kapotte akoestische gitaar. Leukste van de 3 tapes is ongetwijfeld die van de Kosmische Keuterboeren, met 40 minuten spacende drones en psychedelische synth klanken. Zashiki Warashi, waar ik alleen Matt Heyner (No Neck Blues Band) van ken, haalt oude opnames uit 2003 naar boven. De 2x 20 minuten die we hier horen, zijn stukken uit een 12 uur durende improvisatiesessie met akoestische en strijkinstrumenten. Hebbedingetjes misschien, doch voor de liefhebber zeker de moeite waard. Check Sadcoven.be.

20 JAAR GONZO (CIRCUS) soirée @ Les Ateliers Claus, Brussel, 18 mei 2012
Het magazine over vernieuwende muziek Gonzo (circus) bestond een half jaar geleden 20 jaar en met een bescheiden vertraging viert men dat hier in het eveneens bescheiden, doch sfeervolle zaaltje Les Ateliers Claus. De avond start met Sayona, het project van Ernesto Gonzales (Bear Bones, Lay Low) en Shazzula (duivels vrouwelijk stijlicoon). De dame in dit gezelschap bespeelt de analoge keyboards, terwijl ze samen gezellig aan de knopjes draaien. Ze maken daarmee morbide, psychedelische en rituele elektronica. Gaan we vast meer van horen. Het Nederlandse trio Puin+Hoop steekt zich graag in laboratoriumjassen en experimenteert er op los met synths, gitaar en allerlei effecten. De gruizige ambieert die hier uit volgt wordt echter maar mondjesmaat opgepikt door het publiek, en dat is wat mij betreft niet onterecht. Nee, men kwam voor Alkerdeel: Vlaamse, boerse black metal die qua power natuurlijk met gemak boven de andere acts uitstijgt. Hoewel we door overmatig gebruik van de mistmachine de band niet echt kunnen waarnemen, ligt deze smerige en eigenzinnige brok duisternis uitstekend in het gehoor. Wat mij deze avond echter het meest verraste was de lage opkomst van het publiek.


LUDO
 

De La Soul's Plug 1 & Plug 2 – First Serve
Het antwoord op de vraag 'Quelle heure est-il?' wisten de tres relaxte mecs van De La (!) Soul natuurlijk altijd al, maar voor dit prima zijprojectje zijn twee van hen naar La France afgezakt, om met een paar producers te werken. (Als die tenminste niet imaginé zijn.) Het enthousiasme van de VPRO voor hoorspelen wordt enkel door rappers geëvenaard, en ook hier wordt weer druk geënsceneerd. Chillen in de basement van je maman, chillen op het Europese continent. 'Make me a margarita. D'accord!'



Lightships – Electric Cables
Muziek voor mensen die keurig op tijd hun studie afronden.' (Wacht…) Ook zonder kompanen is Teenage Fanclubs Gerard Love koning van de kabbel. Weerkaatsende Prozac-psychedelica in optima forma. Denk Flaming Lips op hun dromerigst, Eels op z'n berustendst en de Pernice Bros, eh, zoals altijd. In de laagste versnelling.


MARTIJNB
 

Harmony, Melody And Style: Lovers Rock And Rare Groove In The UK 1975-92: Part One & Two
Soul Jazz Records adverteert altijd achterop de Wire, met lang niet altijd Wire-fähige platen. De speciale aandacht voor dub in dat blad is in dit geval de wat vage link. Maakt verder niet uit, de verzamelaars die ze uitbrengen zien er altijd interessant uit maar tot op heden nooit toe gekomen om iets aan te schaffen. Het genre 'lovers rock', een mix van pop en reggae, werd al onder mijn aandacht gebracht door een interview met Green Gartside van Scritti Politti in dat blad. Love Joys kende ik wel maar dat het een specifiek genre was wist ik niet. Deze twee dubbel-lp's zijn een prachtige kennismaking. Goed geperst en mooi uitgevoerd inclusief een boekwerkje met achtergrondinfo (ook bij de cd).

Aidonia Now And Then
Konshens Mental Maintenance
Ik ben de laatste tijd erg gecharmeerd van Mavado en op zoek naar meer dancehall kwam ik uit bij Aidonia en Konshens. Deze albums zijn wat wisselvallig, ik begin het idee te krijgen dat je je in dit genre op mixtapes moet richten. Toch genoeg lekkere tracks te vinden: zoals Lolly van Aidonia, met een lekkere Marokkanse sample en het zonnige Bounce van Konshens. De zoektocht gaat echter voort …


Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.