De wereld gaat dicht, maar in Brabantse kringloopwinkels brandt nog licht

In de nazomer van 2020 vertrok bovengetekende op kringlooptournee. Een jaar eerder had ik mijn vierde album uitgebracht. Naar goed muzikanten-gebruik zat ik met nog minstens vijftig stuks van Empty Handed in mijn handen. (Inside Llewyn Davis maakte ooit een zeer aanstekelijke running gag van deze situatie.) Niet getreurd, als het volk niet naar de plaat komt, komt de plaat naar het volk. En waar vindt men goe-er volk dan in de kringlopen van Brabant?

Zelf werkte ik anno november ’21 drie jaar in een franchise van de Vincentius Vereniging – de Bredase Vince. Alle clichés over kringlopen, ooit gepopulariseerd door een VPRO-serie, bleken waar. Het personeel in een kringloop bestaat uit (h)eerlijke paradijsvogels. Iedereen mag zichzelf zijn en dat moet ook wel, want anders is het leven (in de kringloop!) geen doen. Buiten de kringloop is het leven sowieso behelpen, uiteraard. Ik herinner me een wethouder die door een van de oude mannetjes ‘een gebrek aan opvoeding’ werd verweten. Zomaar. Out of the blue. Terecht want de wethouder in kwestie is een VVD’er.

Kringlopen bestaan grof(vuil)weg in drie smaken. Er zijn winkels die een winstoogmerk hebben. Vaak een teringzooi, men weigert geen aangeleverd materiaal, het kan immers nog net vijftig cent waard zijn! Dit zijn de kringlopen waar de pinautomaat ontbreekt, er kan immers door de belasting of gemeente gecontroleerd worden. Personeel ontbreekt eveneens, op wat verdwaalde sjacheraars bij de kassa na. Zij verschijnen meer om het praatje dan om de ‘collectie’ te onderhouden. Ben je fan van de zeer typerende geur van kringlopen, dan moet je hier wezen. (Zelfs ik moet soms nog even wennen, wanneer ik weer buitensta.)

Het tweede type is de kringloop van de gemeente. Vaak gevestigd op een industrieterrein, altijd gigantisch groot. Dit vormen de bollige distributiecentra van tweedehands spul. Meestal aan de dure kant – cd’s zijn er soms wel 4 euri, looking at you Tilburg – maar wel altijd spic en span. Het personeel doet hier het werk omdat het moet, en wordt ook achter de vodden gezeten omdat het moet. Het zijn tewerkstellingsplaatsen die gemeenten een heel aardig zakcentje opleveren. Soms neigt het naar oneigenlijke concurrentie met de derde categorie. Met name als je de andere kringlopen wel voor elke afgevoerde container laat betalen, en ja dat soort dingen doet de VVD-gemeente Breda echt.

Het derde type kringlopers zijn de winkels uit liefdadigheid. Vaak van religieuze inslag, men denke aan Vincentius en Emmaus. Ook moderne goede doelen zoals Terre des Hommes en (on)bestemde Afrikaanse inzamelingen komen voor. Mijn oordeel mag dan ietwat subjectief zijn, ik ben van mening dat dit de allerbeste kringlopen zijn. De vrijwilligers werken er omdat zij zichzelf gemeld hebben. Vaak hebben ze ook hun eigen interessegebied mogen kiezen op de werkvloer. Om die reden stond ik op de boekenafdeling van de Vince. (De beste tweedehandsboekenwinkel van Breda, al zeg ik het zelf.)

Goed, hoe zat het dan met de muziek? Daar was het toch allemaal om begonnen? Het project verliep als volgt. Ik schonk 1 Empty Handed – stiekem in het vak verstopt, vaak welbewust bij de wat betere platen – en kocht er 1 cd voor terug. Wie de onderstaande lijst tot zich neemt, ziet dat het nog best aardig ‘diggen’ is, in kringloopland Brabant. Sommige artiesten zijn nagenoeg altijd aanwezig, zoals Robbie Williams en Toni Braxton. (Laatstgenoemde zag ik vooraf echt niet aankomen, om eerlijk te zijn). Een album dat je gegarandeerd aan zult treffen is Janet Jackson’s The Velvet Rope. Ook ik zal mijn aangeschafte exemplaar ter zijner tijd wel weer weggeven, vermoed ik zo. Daar helpt dat ene fijne nummer met Q-Tip en Joni Mitchell niks aan.

Hier moet gezegd worden dat ik slechts een keer een plaat vond, die ik al op de ‘wish list’ had staan. Modest Mouse’s Good News for People Who Love Bad News. Deze vond ik – natuurlijk! – in een kringloop uit de derde categorie. D’n Einder in St-Oedenrode is een heerlijk (buurt)centrum, gerund door een zelfstandige stichting die ook een printshop uitbaat. Daar zullen ze vast de ‘waardebonnen’ printen, die ze in de winkel verkopen. Nooit vertoond! Je moet het durven en ze durfden het – terecht.

Heb ik nu nog Empty Handeds over? De vraag stellen is ‘m beantwoorden, vrees ik… Die albumtitel begint een vloek van Dorian Gray-achtige proporties te worden. Wie weet drukt een wilde geest stiekem steeds exemplaren bij. Er lonkt dus nog een nieuw project aan den einder. Over de provinciegrenzen!

Tot die tijd rest dit fotoverslag dat ik opdraag aan mijn voormalige collega’s van de Vince – want ja, ik nok ermee wegens andere prioriteiten – en bovenal aan mijn hondstrouwe chauffeuse Eelke, zelf trouwens aardig op weg met haar Jan Jans en de Kinderen-verzameling.

De lijst der vondsten

1. Charly Lownoise & Mental Theo – Charlottenburg
2. Weezer – Weezer (Green Album)
3. East 17 – Steam
4. Aphex Twin – Come To Daddy
5. PJ Harvey – Stories from the City, Stories from the Sea
6. Ms. Dynamite – A Little Deeper
7. Simple Minds – Street Fighter Years
8. Lauryn Hill – The Miseducation of Lauryn Hill
9. The Great White Hype – OST
10. Craig David – Born to Do It
11. Red Snapper – Our Aim Is to Satisfy
12. Röyksopp – Melody A.M. (Bleek bij thuiskomst onspeelbaar kapot!)
13. Tricky – Angels with Dirty Faces
14. Cowboy Junkies – Whites off Earth Now!
15. Snow – 12 Inches of Snow
16. The Jayhawks – Hollywood Town Hall
17. Tara Jaff – Dialogue of Harp & Ney
18. Richard Ashcroft – Human Condition
19. Alpha Blondy – Masada
20. D’Angelo – Brown Sugar
21. John Hiatt – Bring the Family
22. The Tragically Hip – Fully Completely
23. The Ward Brothers – Wave Goodbye to Grandma
24. Janet Jackson – The Velvet Rope
25. Aswad – Rise and Shine
26. DMX – And Then There Was X
27. Roxy Music – Roxy Music
28. Silk – Lose Control
29. Skank You! – reggae/dance-verzamelaar
30. Bush – Sixteen Stone
31. Liberator – Blended
32. Luka Bloom – Amsterdam
33. DJ Honda – HII
33⅓ dEUS – In a Bar, Under the Sea

De pittoreske foto’s

1. Bergen op Zoom
2.Oosterhout

3. Breda
4. Roosendaal

5. Den Bosch

6. Rijen

7. Oisterwijk

8. Etten-Leur

9. Dongen

10. Heerle

11. Tilburg

12. Steenbergen


13. Boxtel

14. Langeweg

15. Best

16. Halsteren

17. Vught

18. Woensdrecht

19. Putte

20. Oud-Gastel

21. Oudenbosch

22. Zevenbergen

23. Baarle-Nassau

24. Chaam

25. Waalwijk

26. Kaatsheuvel

27. Drunen

28. Sint-Michielsgestel

29. Zundert

30. Sint-Oedenrode

31. Veghel

32. Valkenswaard

33. Eindhoven

33 1/3 Breda

Gefeliciteerd! Je hebt de speciale bonus section bereikt. Wat zijn de drie leukste kringlopen geweest? Naast de al genoemde d’n Einder in Sint-Oedenrode, tip ik hier de kringloop te Dongen met een cd-collectie die met een goede platenzaak kan wedijveren. De kloostergemeenschap Emmaus in Langeweg is een belevenis op zich, die je echt eens mee moet maken. Ieder gebouwtje zijn collectie en verhaal en daarna chillen in de grote tuin. Tot slot, op naar Heerle (zonder n) waar Melly een in house restaurant runt.  La Place to be zeggen we dan!

Comments

comments

10 thoughts on “De wereld gaat dicht, maar in Brabantse kringloopwinkels brandt nog licht

  1. Weer een project afgerond! Ik sta er nog steeds verbaasd van dat Zundert een kringloop heeft. Zo te zien heeft de Vince wel de meest gewichtige CD afdeling. Ik ben benieuwd naar de Langeweg!

  2. Hulde! En die breukentechniek moet ik volgend jaar eens toepassen op de jaarlijst….passen er veel meer in (al smokkel ik dit jaar ook).

  3. Geweldig. Vreemd genoeg heb ik wel eens overwogen om voor de lolz mijn eigen boeken in de kasten te sneaken. “Geen prijs, nou 80 cent dan maar.”

    • Kan ook een kunstproject zijn. Eigenlijk een manier vinden om ze te monitoren dan.

      De ervaring leert dat vooral de Vliegeraar goed loopt, in kringlopen. :c

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.