littlebow – Pi Magpie / Five White Feathers

Littlebow-PiMagpie[cd+bonus cd, Second Language Music]


In 2011 presenteren de multi-instrumentalisten Keiron Phelan (State River Widening, Smile Down Upon Us) en Katie English (The Owl Service, Isnaj Dui) hun gezamenlijke project littlebow. Beide zijn overigens ook op de laatste van Orla Wren terug te vinden en tevens te gast in diverse andere projecten. Hun eersteling The Edge Blown Aerophone brengen ze uit op het sublieme label Second Language Music. Gewapend met fluiten, piano, drums, Joodse harp, akoestische gitaar, orgel, klokkenspel en ukelele, al dan niet uitgevoerd door enkele gasten brengen ze een licht bevreemdende mix van pastorale songs, folk, post-rock en krautrock invloeden, met een hoofdrol voor de fluit. En passent brengen ze ook nog een hommage aan Thijs van Leer. Een heel bijzonder en breekbaar debuut.


Met dit recept gaan ze weer verder op hun tweede cd Pi Magpie, zij het dat de focus iets meer naar de elektronische en jazzy kant is verschoven. Hierop dansen de akoestische instrumenten en met name de fluit op elegante wijze boven een bed van elektronica. Er zit achter deze muziek meer motorik, hoewel er ook vele rustieke meer neoklassieke momenten vallen te ontdekken. De ritmische muziek werkt aan de ene kant hypnotiserend, maar weet door de hoge fluittonen en de spaarzame zang ook steeds de realiteit erbij te halen. Als ze echt verdwalen in de krautrock komen Can en Neu! ineens dichtbij en als ze meer de ambientkant opgaan een groep als Cluster. Denk daarbij ook aan de fragiele, rijk gedetailleerde
Littlebow-fivewhitefeathersbonusinkleuring van Orla Wren, de ritmesectie van Four Tet, het avant-gardistisch minimalisme van Moondog, de speelsheid van Pascal Comelade en de fluitpartijen van Thijs Van Leer. En even later passeren ook nog harmonieën van Igor Stravinsky de revue. Oud en nieuw, klassiek, folk, jazz en elektronische muziek, allemaal op een bevreemdende hedendaagse wijze door elkaar gerangschikt. Als een herder met een kudde vol dwars door elkaar lopende elektronische schapen. Een buitengemeen biologerend tweede album vol bijzondere pracht. Abonnees van het Second Language Music label krijgen er de mini Five White Feathers met daarop vijf ludieke mixen van Memory Drawings, Oliver Cherer (Dollboy), Thaiseeds, USRNM en Weave. Opnieuw komt Second Language Music met iets volslagen eigenzinnigs. Hulde!




door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.